Όμιλος Ρητορικής Γονέων – Φεβρουάριος και Απρίλιος 2017

 

Αγαπητά Μέλη του Συλλόγου μας,

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την δημιουργία Ομίλου Ρητορικής για γονείς.

Στον ρητορικό όμιλο ενηλίκων τα μέλη του εξοικειώνονται με την τέχνη και τις τεχνικές του αποτελεσματικού δημόσιου λόγου και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους στο να υποστηρίζουν τη γνώμη τους μπροστά σε άλλους με παρρησία αλλά και με σεβασμό. Μέσα από διασκεδαστικά ομαδοσυνεργατικά παιχνίδια αυτοσχεδιασμού, ασκήσεις λέξεων, δραστηριότητες χρονικής αντίληψης και ετοιμότητας, αφήγηση ιστοριών και εκφραστική ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, μέσα από απαγγελία παροιμιών και ρητών και εκφώνηση προετοιμασμένων και αυτοσχέδιων ομιλιών, τα μέλη καλλιεργούν απαραίτητες δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης, σωματικής αυτεπίγνωσης, δημιουργικής προφορικής και γραπτής έκφρασης, κριτικής σκέψης και σεβασμού στο χρόνο, στους άλλους και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Στόχος είναι η ουσιαστική ψυχαγωγία, η ανακάλυψη του ανεξερεύνητου δυναμικού μας και η καλλιέργεια δημοκρατικού ήθους αλληλοσεβασμού και αυτοσεβασμού.

Οι αξίες που εμπνέουν τη λειτουργία του ρητορικού ομίλου είναι η ισηγορία, η παρρησία, η ανοχή και ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις, η ομαδική συνεργασία και η προσωπική ευθύνη στην αυτοβελτίωση μέσα σε ένα αντιαυταρχικό δημοκρατικό πλαίσιο.

Οι συναντήσεις του ομίλου είναι προγραμματισμένες σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαρκούν 90′ και ακολουθούν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει στην πρώτη φάση συγκρότησης του ομίλου 5 εισαγωγικές συναντήσεις. Στη συνέχεια και, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, μπορεί να προγραμματιστεί ένας μεγαλύτερος κύκλος συναντήσεων για εμβάθυνση στα ρητορικά αγωνίσματα και διοργάνωση ημερίδων ρητορικής καθώς και ρητορικών αγώνων.

Συνάντηση Πρώτη: Εισαγωγή στη Ρητορική και επισκόπηση συναντήσεων, Γνωριμία μελών, Ασκήσεις αυθόρμητου λόγου, Γλώσσα του σώματος (στάση, βλέμμα, χειρονομίες, κίνηση).

Συνάντηση Δεύτερη: Παιχνίδια συνεργασίας, Ασκήσεις αυθόρμητου λόγου, Ασκήσεις φωνητικής, Τα είδη της ρητορικής και τα εργαλεία του Ρήτορα.

Συνάντηση Τρίτη: Ασκήσεις δομής ομιλίας, Εκφραστική ανάγνωση ποιημάτων και λογοτεχνικών κειμένων, Επιχειρήματα Ι (δομή, είδη).

Συνάντηση Τέταρτη: Προτρεπτικός Λόγος, Τα είδη της Πειθούς, Επιχειρήματα ΙΙ (παραλογισμοί).

Συνάντηση Πέμπτη: Προετοιμασμένες Ομιλίες, Κριτική Ομιλιών.

Οδηγός μας στην τέχνη της Ρητορικής είναι ο Εκπαιδευτής Ρητορικής & Πολιτικός Επιστήμονας Μανώλης Πολυχρονίδης Μ.Α., ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση

Χώρος συναντήσεων το Βιβλιοπωλείο ΕΑΡ, Λεωφόρος Μαραθώνος 59 & Ναυαρίνου , Ανοιξη

Ημέρα συναντήσεων : Τα Σάββατα 4 & 18 Φεβρουαρίου, 4 & 18 Μαρτίου, Σάββατο 1 Απριλίου. & ώρα 17.00 – 18.30

Κόστος συμμετοχής για τις πέντε συναντήσεις: Μέλη του Συλλόγου €50. Μη Μέλη €65

Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτή την δράση του Συλλόγου μας, παρακαλούμε όπως αποστείλετε συμπληρωμένη την Αίτηση Συμμετοχής στη γραμματεία του Σχολείου, με την ένδειξη Σύλλογος Γονέων, Υπόψιν κας Ε.Παπαδοπούλου, Όμιλος Ρητορικής Γονέων έως την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017. Η συμμετοχή προπληρώνεται με την Αίτηση Συμμετοχής.

Λίγα Λόγια για την Ρητορική.