Όμιλος ρητορικής γονέων – Άνοιξη 2018

 

Image associée

Στον ρητορικό όμιλο ενηλίκων τα μέλη του εξοικειώνονται με την τέχνη και τις τεχνικές του αποτελεσματικού δημόσιου λόγου και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους στο να υποστηρίζουν τη γνώμη τους μπροστά σε άλλους με παρρησία αλλά και με σεβασμό. Μέσα από διασκεδαστικά ομαδοσυνεργατικά παιχνίδια αυτοσχεδιασμού, ασκήσεις λέξεων, δραστηριότητες χρονικής αντίληψης και ετοιμότητας, αφήγηση ιστοριών και εκφραστική ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, μέσα από απαγγελία παροιμιών και ρητών και εκφώνηση προετοιμασμένων και αυτοσχέδιων ομιλιών, τα μέλη καλλιεργούν απαραίτητες δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης, σωματικής αυτεπίγνωσης, δημιουργικής προφορικής και γραπτής έκφρασης, κριτικής σκέψης και σεβασμού στο χρόνο, στους άλλους και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Οι αξίες που εμπνέουν τη λειτουργία του ρητορικού ομίλου είναι η ισηγορία, η παρρησία, η ανοχή και ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις, η ομαδική συνεργασία και η προσωπική ευθύνη στην αυτοβελτίωση μέσα σε ένα αντιαυταρχικό δημοκρατικό πλαίσιο.

Στόχος της λειτουργίας του Ομίλου Ρητορικής Τέχνης ενηλίκων είναι τα μέλη του να εκτεθούν και να βιώσουν τις θεμελιώδεις αρχές και δεξιότητες της ρητορικής τέχνης, της τέχνης δηλαδή της αποτελεσματικής επικοινωνίας, ειδικά σε σχέση με την πειθώ και την επιχειρηματολογία. Τα μέλη θα μάθουν θεωρητικά και βιωματικά, βασικά στοιχεία για την ενεργητική ακρόαση, για τη δομή της ομιλίας και του επιχειρήματος και για τα βασικά στοιχεία της Πειθούς,  και κάποια εργαλεία ανάλυσης ακροατηρίου και υπέρβασης αντιστάσεων των συνομιλητών σας.

Οι συναντήσεις του ομίλου είναι προγραμματισμένες σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαρκούν 120′ και ακολουθούν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει στην πρώτη φάση συγκρότησης της ομάδας 5 εισαγωγικές συναντήσεις.

Οι πρώτες συναντήσεις αποτελούν ενισχυμένη επανάληψη των βασικών αρχών της ρητορικής (που μόνο ακροθιγώς αγγίχτηκαν στην περσινή πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του Ομίλου Ρητορικής Τέχνης Γονέων της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης) και προχώρημα σε πιο απαιτητικές διαστάσεις της πειθούς και της επιχειρηματολογίας

 Στη συνέχεια και, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, μπορεί να προγραμματιστεί ένας μεγαλύτερος κύκλος συναντήσεων με μειωμένο αναλογικά κόστος για εμβάθυνση και εξάσκηση στις ρητορικές ομιλίες (προετοιμασμένες και αυτοσχέδιες) και στις τεχνικές αξιολόγησής και βελτίωσής τους, οι οποίες θα έχουν προετοιμαστεί από τον κύκλο των πρώτων συναντήσεων.

Οδηγός μας στην τέχνη της Ρητορικής είναι ο Εκπαιδευτής Ρητορικής & Πολιτικός Επιστήμονας Μανώλης Πολυχρονίδης Μ.Α., ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση

 Χώρος συναντήσεων ο χώρος τέχνης & σεμιναρίων «Σημείο Επαφής»,   Πλειάδων 93, Νέα Κηφισιά.

Ημερομηνίες:

Δευτέρα: 26/3 ώρα 7-9μμ

Σάββατο 14/4 και  Σάββατο 28/4 (επιβεβαίωση ώρας στην πρώτη συνάντηση)

Δευτέρες 30/4 και 7/5.  ώρα 7-9μμ

Κόστος συμμετοχής για τις πέντε συναντήσεις:

Μέλη του Συλλόγου €95

Μη Μέλη €110

Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε αυτή την δράση του Συλλόγου μας, παρακαλούμε όπως αποστείλετε συμπληρωμένη τη φόρμα συμμετοχής στη γραμματεία του Σχολείου, με την ένδειξη Σύλλογος Γονέων, Υπόψιν κου Κωνσταντίνου Δαή, Όμιλος Ρητορικής Γονέων έως την Παρασκευή 23/3.

Η συμμετοχή προπληρώνεται με την αίτηση συμμετοχής.

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών για την ενεργοποίηση του ομίλου είναι τουλάχιστον έξι συμμετοχές.

 

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στον Όμιλο Ρητορικής Γονέων

Ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω στον Όμιλο Ρητορικής που οργανώνει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης και εσωκλείω το αντίτιμο συμμετοχής.

Ονοματεπώνυμο Γονέα ………………………………………………………………………..

Γονέας του/της……………………………………………………………………………………………..

Μέλος του Συλλόγου (κυκλώστε)         ΝΑΙ             ΟΧΙ

Κόστος συμμετοχής (κυκλώστε) :

Μέλους        €95

Μη μέλους   €110

E-mail επικοινωνίας:

Τηλ. επικοινωνίας:

 

Υπογραφή